Elkészült a Sanzpont Arquitectura által tervezett „Living In The Noon’s” elnevezésű lakóépületek látványterve, amelynek különlegessége abban áll, hogy az épületen függőlegesen erdő fut végig és egészében megújuló energiával működik.

A projekt során három természetközeli négyemeletes társasházat terveztek, amelyeket függőleges bambuszrudak borítanak, valamint a külső homlokzaton egy telepített erdő is helyet kap. Az épületek tetején napelemes tetővel védett terasz található, továbbá helyet kap egy közös kert is, ahol a lakók saját maguknak termeszthetik az élelmiszert. A tervek szerint meditációs területek, parkok, medencék és művészeti helyiségek is kialakításra kerülnek. Az épület a beruházás teljes területének 30 százalékát tenné ki, a fennmaradó 70 százalékot pedig az eredeti, természetközeli állapotában hagynák meg.

Az épületben lévő lakások 60-120 négyzetméteresek lennének sok napfénnyel és természetes szellőzéssel. Kialakításukat tekintve egy, kettő, illetve három hálószobával rendelkeznek. A megújuló energiával való működéshez a fő erőforrást a napelemek biztosítják majd. A természetes hőszigetelést, az árnyékolást és a levegőtisztítást a homlokzatra telepített erdővel segítenék, ezáltal az energiafogyasztás akár 85 százalékban csökkenthető lesz. A locsoláshoz az esővizet gyűjtenék, továbbá a komposztáláshoz is kialakítanának egy területet.

Forrás: