A 2021-es év különösen mozgalmas volt a hazai napelempiacon, amely elsősorban a lakossági beruházásokat segítő programoknak köszönhető.

Napelem beruházást segítő pályázat indult 2021. december 6-án, amelyben az alacsony jövedelmű háztartások 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A koronavírus-járvány azonban sok más területhez hasonlóan az ágazatot is érintette, egyes napelem alapanyagok és termékek hiánycikknek számítottak. Az iparágban a megnövekedett kereslet éreztette hatását, logisztikai problémák is felütötték a fejüket. Az összegzett kimutatásokból jól látható, hogy a magyar cégek véleménye szerint a nehézségek ellenére is sikeres évet zárt a hazai piac, ez pedig valószínűleg idén sem lesz másképp.

Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi vezetője szerint, a pandémia hatása a cég működésében is tetten érhető volt, hiszen a személyes kapcsolattartást korlátozniuk kellett a vírus miatt és a képzések is elmaradtak, vagy online kerültek megtartásra. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a terhek mellett üzletileg pozitívan hatottak a cégre a napelemes pályázatok, még úgy is, hogy a gyártási folyamatok problémákba ütköztek és a szállítási költségek is jelentősen megemelkedtek.

Dr. Mokry Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a cég működése piaci oldalon nem korlátozódott, ugyanakkor a napelemes beszállítók területén tapasztaltak ellátási nehézségeket és lassulást is a megbetegedések miatt. Az ügyvezető szerint a koronavírus-járvány ellenére üzletileg ez az év itt is különösen sikeresnek tekinthető, a növekedés meghaladta az 50 százalékot is. A napelem-alapanyagok hiánya a hazai piacon is megmutatkozott, amely következtében a szállítás lelassult. Hozzátette, hogy a globális chiphiány következtében a cellasor optimalizált chip gyártása teljesen megszűnt.

A cégeknek a 2021-es évben több akadállyal is szembe kellett nézniük, így különösen az ellátási láncok nehézségeivel és a megnövekedett ügyféligénnyel – mondta el Tóth András István, az E.ON Energiamegoldások Kft. megoldásértékesítési igazgatója. Az igazgató szerint a cég működését nagy mértékben befolyásolták a napelemes beruházásokat támogató programok, mivel a pályázat megnyitása után jelentős mértékű növekedés volt megfigyelhető a megkeresések és a megkötött szerződések számában. A vállalat számolt ezekkel a tényezőkkel, így megerősített kapacitásokkal készültek fel erre az időszakra. A szállítási költségek emelkedését a cég is megérezte, megnövekedett a kivitelezési idő is, de ezen problémák ellenére sikeres évet és nagy előrelépést tett a cég 2020-ban, ezzel is megerősítve piacvezető pozícióját.

A hazai cégek 2022-ben is sikeres évre számítanak, Tóth András reméli, hogy a digitalizáció iránti igény a jövőben is tovább erősödik. A cégvezetők bíznak benne, hogy a beszállításban megmutatkozott nehézségek elhárulnak, és a megnövekedett költségek is stabilizálódnak a vissza nem térítendő támogatással. Házi Ádám a támogatási formákra hivatkozva azt mondta, idén is folyamatos terheltségre készülnek, bízva a könnyebb tervezésben és hatékonyabb szervezésben az erőforrásaikat illetően, hiszen az áremelkedés és az ezekre gyakorolt hatások jelentősen befolyásolni fogják a cég idei eredményeit is. A Tiszta Energiák vállalat is pozitívan tekint az előttük álló évre, mert a tavalyi példa nélküli sikeres esztendő volt a cég történetében.

Forrás: