A Cube (a továbbiakban: kocka) lesz a világ első olyan épülete, amelyet szénbetonból építenek fel. A német innovációt Drezda Műszaki Egyetemének kutatói a német Henn építészirodával közösen dolgozták ki. A kockát acél helyett szénszálakkal erősítik meg és az Egyetem kampuszán alakítják ki.

Az újonnan kifejlesztett betontípus szerkezeti szilárdság tekintetében nem marad el az acélbetéttel megerősített betontól, de sokkal kevesebb betonanyag szükséges hozzá.

A betont olyan „fonallal” erősítik meg, amelyet sok szénszál (szinte tiszta szénkristályokból álló ultravékony szálak) összekapcsolásával, egy pirolízisnek nevezett hőbomlási folyamat segítségével állítanak elő. Ezekből a fonalakból olyan hálót készítenek, amelyre a betont öntik. Az így létrejövő anyag négyszer erősebb, mint a hagyományos beton, ugyanakkor négyszer könnyebb is, amely a csökkentett szerkezeti részeknek köszönhető.

A szénszálas háló ráadásul – az acéllal ellentétben – nem rozsdásodik, ami azt jelenti, hogy a szénbeton hosszabb élettartammal rendelkezik a hagyományos vasbetonnál. Szerkezetük így sokkal vékonyabbak is lehetnek, mivel az acélbeton vastagságának nagy része annak köszönhető, hogy meg kell akadályozni a betonacél oxidációjához vezető víz behatolását.

A tervezői munkát Manfred Curbach professzor (Drezdai Műszaki Egyetem, Szilárd Építési Intézet) vezette a Henn cég közreműködésével.

A kocka alakját a szénszálak határozzák meg, amely révén az épület szinte „szobrászati műalkotássá” válik.

A kocka tervezése újraértelmezi a szénszálak folyékony, textil jellegét azáltal, hogy a mennyezetet és a falakat zökkenőmentesen olvasztja egy formába, és ezzel egy olyan jövőbeli építészetre utal, amelyben a környezettudatos tervezés formai szabadsággal és az alapvető építészeti elemek radikális újragondolásával párosul. A szénbeton hozzájárulhat a rugalmasabb és erőforrás-takarékosabb építési folyamatokhoz, és a szénbetonra való áttérés akár 50 százalékkal is csökkentheti az építőipar CO2-kibocsátását.”– állítja a Henn vállalat.

A bioalapú szénszálak is fejlesztés alatt állnak. Mivel általában rossz karbon-lábnyommal rendelkeznek, a kutatók vizsgálják, hogyan lehetne a szénszálakat ligninből előállítani, amely szintén a papíripar mellékterméke. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a bioalapú szénszálak nem fogják felváltani a kőolajalapúakat, mivel egyelőre teljesítményben is elmaradnak tőlük.

Az épület a „TU Dresden C³ – Carbon Concrete Composite” nevű nagyszabású kutatási projekt bemutató darabja lesz, amelyet a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (Bundesministerium für Bildung und Forschung) támogat. A 220 m² -es kísérleti épületben laboratóriumok és rendezvénytermek is megtalálhatóak lesznek majd. A kutatás fő célja, hogy feltárja a szénbetonnak – mint innovatív anyagnak – az építőiparral összefüggő felhasználási lehetőségeit.

Forrás