Elon Musk tervei szerint a 2023-ban érkező Tesla Roadster egy különleges hajtóműnek köszönhetően, képes lesz rövidebb ideig pár méterre a föld felett lebegni.

A Tesla tulajdonosa a SpaceX technológiát adaptálná az új elektromos járművéhez, hogy az képes legyen pár méterre a föld felett lebegni. Musk tervei szerint az autó pár méter magasságba emelkedne, így ha lezuhanna, csak a felfüggesztés menne tönkre. A számítások alapján az ideális magasság 1,8 méter körüli lenne, ami elsőnek nem tűnik kevésnek, és nem világos az sem, milyen extra megoldások szavatolják majd az utasok biztonságát.

A lebegéshez a Tesla egy speciális hajtóművet helyezne el a rendszámtábla mögé, három tonnás tolóerőt biztosítva a kocsinak. A SpaceX technológia használata az autókban már 2018-ban is felmerült, akkor olyan hajtómű formájában, ami sűrített levegővel járulna hozzá a gyorsuláshoz, és akár a kanyarodáshoz. Ehhez egy nyomástartó edényt alkalmaznának, a nagy nyomású levegő kis helyen történő tárolására. 

Az elképzelés a repülő autók talán első valós mérföldkövét jelentheti. Musk, már 2008-ban elkezdett foglalkozni az elektromos repüléssel, az áttörést azonban alapvetően az akkumulátor technológiák korlátai miatt nem sikerült elérni. Az elemzések azt mutatják, hogy az akkumulátorok sűrűsége nem éri el a jelen meghajtásokkal összeegyeztethető hatótávolságot, repülési időt, aminek teljesítéséhez 400 Wh/kg energiasűrűségre lenne szükség.

Fontos részlet azonban, hogy a magas energiasűrűség kizárólag felszálláskor fontos, így az akkumulátor technológiát más meghajtási módszerekkel kombinálva már elérhetővé válhat a megfelelő energiaellátás. Ennek előszele lehet a mostani Roadsterben megjelenő elképzelés, így Musk a repülő autókat illetően továbbra is eltökélt, hogy azok 2-3 éven belül elkészülhetnek. További kérdésként felmerülhet, ha elkészül, vajon milyen járműnek fog számítani a lebegő elektromos autó? Egyszerre lesz regisztrálva személygépjárműként és légijárműként, vagy egy új jármű kategóriát kell majd létrehozni?

Mindenesetre bízunk benne, hogy ez az új innováció is hozzájárul a környezetbarát és zöld közlekedési eszközök elterjedéséhez.  

Forrás: