Dubai napjainkra népszerű turisztikai desztinációvá vált, ahol a magas minőségi szolgáltatások és a fényűzés igen magas költéshajlandóságú turistákat vonz. Azonban már nem csak az egyedi kínálati elemek és a luxus teszi vonzóvá Dubai turisztikai kínálatát, de az öko-turisztikai fejlesztései, zöld és a fenntarthatósági törekvései is. Az ország ugyanis a turisztikai beruházásoknál, a szállodák kialakításánál is követi azokat az építészeti zöld trendeket, melyek támogatják és követik a fenntartható és környezettudatos szempontokat.

A zöld turizmus a környezetbarát turisták egy újfajta tevékenysége, melynek célja, hogy az emberek megőrizzék az őket körülvevő természeti és kulturális örökségeket.

A Dubai Turisztikai Hivatal létrehozta 2009-ben a „Dubai Zöld Turizmus Díjat”, melynek célja, hogy 20%-kal csökkentsék a turisztikai és vendéglátóipari szektor karbonemisszióját és díjazzák azokat a zöld megoldásokat a turisztikai szálláshelyeken, melyek fejlesztéseikkel a hulladék-újrahasznosítással, energiatakarékossággal és környezettudatossági törekvéseikkel a Zöld megoldásokban jó példával járnak elől. Ilyen díjban részesült többek között a Villa Rotana Dubai vagy a Rose Rayhaan by Rotana Dubai.

A zöld turisztikai kínálatot összegyűjtő „Green Pearls” turisztikai honlap a világ minden tájáról összegyűjti a zöld szálláshelyeket, mely a környezet tudatos turisták számára segít választani. A „Green Pearls” által kínált hotelek sokkal kevesebb hulladékot termelnek, a vízzel és az energiával való takarékosság és csökkentett szénkibocsátás jellemzi őket. Mindezeken túl azonban továbbra is lényeges szempont a nyaralni vágyók luxus igényeinek kielégítése.

A Dubaiban található Al Maha üdülőhely, egy „Eco Luxury” minősítéssel rendelkező luxus ökonyaraló, amely még „Green Key” tanúsítvánnyal is rendelkezik. Ez a minőségi tanúsítvány olyan címke, mely nem csak a turisztikai, de a különféle szabadidő-létesítményekre is vonatkozik. Az üdülő az Eco Luxury, egy új brand-et testesít meg a turisztikai piacon, mely összekapcsolja az ökológiai és a társadalmi felelősségvállalást.

A „Le Royal Méridien Beach Resort & Spa Dubai” szintén jó példája a zöld szállodának, hiszen olyan vállalásai vannak: miszerint lényeges szempont, hogy minden munkatárs, de minden vendég is jelentős szerepet játszik a környezet védelmében. A szálloda vállalja azt is, hogy működése során minimalizálja a szennyezés és hulladéktermelés mértékét, illetve részt vállal az újrahasznosítás folyamatában.

Forrás: