Gyermekkorunk kedvenc játékai közé tartoznak a dán építőkockák, amelyek a XXI. század innovatív megoldásainak köszönhetően új technológiákkal készülhetnek el. A cég a csomagolás és a kisebb játékelemek fenntartható anyagokból történő elkészítése után a rendes építőelemek újrahasznosítására tett kísérletet. Korábbi bejelentésének megfelelően mindent megtesz azért is, hogy eltörölje az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból.

A korábbi kísérletek során cukornádból kivont elemekből készültek a kockák, amelyek nagy keménységű és szilárdságú, ütésálló, hőrelágyuló műanyagból álltak, de keménységük mégsem volt megfelelő, így az illeszkedés sem volt biztosított.

A cég az USA-ban vezette be az elhasznált játékok visszaküldésének a módszerét. Az így visszajuttatott kockák megfelelő tisztítás után különböző iskolákba kerülnek majd, amellyel a LEGO az újrahasználat irányába tett lépéseket.

250 különböző teszt után sikerül megalkotni a tökéletes, PET-ből létrejött kockát, amely nemcsak az új szériákhoz illeszkedik megfelelően, de a korábbi elemekhez is.

Egy darab  egyliteres PET-palackból összesen tíz darab 2×4-es LEGO-kocka készülhet el, azonban az értékesítés még nem kezdődhetett meg, ugyanis számos teszt vár a játékelemekre, figyelemmel arra, hogy azok a legkisebb generáció kezébe kerülnek majd.  Továbbá az anyagösszetétel kapcsán még szabadalmaztatási eljárás is folyamatban van, ugyanis az újrahasznosított PET műanyagot erősítő adalékokkal keverve születik majd meg az új LEGO építőkocka.

A cég termékei még jelenleg több mint 90 százalékban a kőolajszármazék akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) műanyagból készülnek, két éve csupán 2 százalék volt a bioplasztikok felhasználásának aránya. A vállalat ígéretet tett arra, hogy 2030-ra minden termékük és csomagolásuk fenntartható anyagokból készül majd. 

Forrás: