A Connecticut állambeli New Haven észak-déli főútvonalán található Pirelli Tire Building-et a Becker and Becker fejlesztő cég fenntartható, 165 szobás szállodává alakítja át. Az építmény a XX. századi brutalista építészet egyik jelképe, amelynek fontos ismertető jegye, hogy az absztrakt megoldásokat alkalmazó modern irányzattal szemben robusztusabb formákat használ, provokatív jellegéből adódóan úgynevezett nyers látszóbetont alkalmaz, valamint az épület bizonyos technikai és funkcionális részleteit látványelemként szabadon hagyja.

A Pirelli Tire Building Marcel Breuer által kidolgozott épületterve a maga korában innovatívnak, újítónak számított. Az építmény homlokzata előregyártott látszóbeton panelekből áll, amelyeken a negatív terek használatával kialakított dinamikus formák a naptól védő árnyékot biztosítanak. Az épülettervező a második és harmadik szint magasságában a tartóoszlopok használatával szintén a negatív tér koncepcióját alkalmazta, eredetileg azt a célt szolgálva, hogy a felső emeleti irodákban már kevésbé legyenek hallhatóak a két alsó szinten kialakított kutatási és fejlesztési laboratóriumokból kiáramló zajok.

Az 1970-es években elkészült irodaház kezdetben a gumiabroncsgyártó Armstrong Rubber Company dolgozói számára adott helyet. A céget azonban 1988-ban a Pirelli vásárolta meg, az épület ezt követően évekig elhagyatottan állt. A New Haven Művészeti Tanács Szövetség az Építészetért (New Haven Arts Council’s Alliance for Architecture) 2000-ben felvette a helyszínt a Műemléki Helyek Állami Nyilvántartásába. A leromlott állapotú épületet 2020-ban Bruce Redman Becker építész és fejlesztő vásárolta meg azzal a céllal, hogy a szoborszerű betonszerkezet egyedi építészeti megoldásait innovatív felújítási technikákkal ötvözve a passzív dizájnhotelek egyik modellértékű darabját hozza létre.

A LEED Platinum minősítési kritériumoknak megfelelően, újrahasznosított anyagok felhasználásával újjászülető, étteremmel, galériával és tárgyalótermekkel rendelkező szálloda a tervek szerint az Egyesült Államok első passzív ház tanúsítvánnyal rendelkező vendéglátó komplexuma lesz. Az épület teljes villamos energia ellátását a tetőn elhelyezett napelemek 100%-ban biztosítják majd.

A felújítási munkálatok 2020 nyarán kezdődtek, és várhatóan 2022 első negyedévében fejeződnek be.

Forrás: