Egyre népszerűbbek a fenntartható épületgépészeti megoldást, és a felhasználó komfort érzetének maximálását garantáló alacsony hőmérsékletű felületi hűtő-fűtő rendszerek Magyarországon. 

A nemzeti, nemzetközi fenntarthatósági előírások, stratégiai dokumentumok és cselekvési tervek folyamatosan szigorodó szabályokat fogalmaznak meg a jövőbeli és a meglévő épületek energiaracionalizálásával kapcsolatban. Fogyasztói oldalon a fenntarthatóság és különösen az energia hatékonyság fontosságát tovább növeli az energiaköltségek növekedésének kockázata, valamint az energiahordozók rendelkezésre állása.

A passzív megoldásokon túl (például az épület homlokzatának, zárófödém szerkezetének szigetelése), az energiahatékonyság növelésének egyik kiemelt aktív technikája, a korszerű épületgépészeti megoldások felhasználása. Az egyik legnagyobb magyarországi szereplő, az NGBS Hungary Kft. elemzése alapján, ennek egyik legjobb alternatívája – a hatékonysági, a pénzügyi, a felhasználói komfort, valamint az automatizálási lehetőségek alapján – az alacsony hőmérsékletű felületi hűtő-fűtő rendszerek implementálása, azaz a padló, a fal vagy a mennyezet felhasználása az épület temperálására.

A felületi hűtő-fűtő rendszerek legnagyobb előnye, hogy a hősugárzás az emberi test számára a legkomfortosabb fizikai hőközlés. Ennek köszönhetően a helyiségekben fűtéskor alacsonyabb, míg hűtéskor magasabb levegő hőmérséklet mellett megfelelő hőkomfort biztosítható, amivel akár 25% energia is megtakarítható. A koncepció természetéből adódóan teljesen zajmentes, nincs huzat, kondenzáció, túl- vagy alulhűtés. Ráadásul nincsenek folyamatos karbantartást igénylő mechanikus rendszerek, és nincs korrózió vagy vízkőlerakódás sem. A költségek vonatkozásában kedvező megtérülési idővel, és az ingatlan értékét növelő beruházással lehet számolni, a rendelkezésre álló terület magasabb kihasználása mellett (nincs radiátor, vagy fan-coil).        

A műszaki kialakítás vonatkozásában több lehetőség adott. A hűtésre-fűtésre használt csövek elhelyezhetőek aktív födém rendszerként a betonfödém legalsó síkjára fektetett panelek segítségével, illetve meglévő födém vagy fal felületére helyszínen kialakított speciális csőfésűbe rögzítéssel, továbbá álmennyezeti rendszerbe vagy csarnok panelek kialakításába.

A rendszer természetesen teljes mértékben automatizálható, beköthető online távvezérlésbe vagy bármilyen okos otthon rendszerbe is. 

Forrás:

  • Mennyezeti hűtő-fűtő rendszerek. Elérhető: www.ngbs.hu   (A letöltés dátuma: 2021.11.18.)
  • A kép forrása: www.ngbs.hu