Egy új tanulmány szerint a hernyók a szén-dioxid-kibocsátás egyik ezidáig fel nem ismert okozói. A Cambridge-i Egyetem tudósai a hernyók tömeges elszaporodására összpontosítva felfedezték, hogy káros hatással vannak a környezetre.

A jellemzően több hétig tartó életciklusszakasz alatt a hernyók hatalmas mennyiséget képesek megenni, testsúlyuk akár 27000-szeresét fogyasztják el életük során. A problémát az okozza, hogy a hernyók olyan sok levelet esznek meg, hogy ezzel csökkentik azon növények számát, amelyek elnyelnék a szén-dioxidot a légkörből.

Levélfogyasztási szokásaik mellett a hernyók ürülékéből szén-dioxidot kibocsátó baktériumok szabadulnak fel. “Ezek a rovarok alapvetően kis gépek, amelyek a szénben gazdag leveleket nitrogénben gazdag ürülékké alakítják. Az ürülék a tavakba kerülve jelentősen megváltoztatja a víz kémhatását” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Andrew Tanentzap professzor. “Úgy gondoljuk, hogy ez növeli az esélyét annak, hogy a tavak üvegházhatású gázok forrásaivá váljanak” – tette hozzá. 

A Nature című szaklapban közzétett tanulmány szerint a rovarok sújtotta években az erdők lombfelülete átlagosan 22%-kal csökkent, a közeli tavak pedig 112%-kal több oldott nitrogént tartalmaztak. Egyszerűen elképesztő, hogy ezek a rovarok mekkora hatással lehetnek a vízminőségre” – mondta Sam Woodman, a tanulmány egyik szerzője. 

Forrás: