A földön járó, érdeklődő ember szívesen tekint le világára más perspektívából, madártávlatból. Ezen kíváncsiság kiszolgálására, és a természetjárók nagy örömére az utóbbi években gombamód szaporodtak a kilátóhelyek és lombkorona-ösvények. Családi programként is érdemes bejárni a pannonhalmi, a Sás-völgyi, a gyulai, a kaszói, a tardosi, a makói, a karcagi, vagy épp a Lengyel község közelében található Lengyel-Annafürdő lombkorona sétányt. A lombkoronaszintbe illeszkedő, természetes alapanyagokból kivitelezett, és a legtöbb esetben akadálymentes magas ösvények az erdő élővilágának testközeli megfigyelésének élményét nyújtják egy kellemes séta keretében.

A gyalogos ösvények következő szintjét a hosszabb és magasabban ívelő függőhidak és via ferratak (azaz vasalt utak) jelentik, kifejezetten a bakancsos turistákat megcélozva. Bár hazánk hegységei nem érik el az Alpok vagy a Pireneusok magasságait, úgy tűnik, mégis rekorderek lehetünk a világ gyalogos függőhídjai körében.

Sokáig a svájci Zermatt közelében levő Charles Kuonen függőhíd volt a világ leghosszabb gyalogos függőhídja (494 m), de 2021 májusában néhány méterrel átvette az első helyet a Portugáliában, a Paiva folyó völgye felett megépült az Arouca 516 elnevezésű híd.

A Zemplén helységben, Sátoraljaújhely mellett jóval alacsonyabban ugyan, de 700 méteres hosszon tervezik megépíteni a Nemzeti Összetartozás hídját. A Szárhegy és Várhegy közötti gyalogos híd megépítését még 2017-ben jelentették be, azonban az eredeti „üveghíd” elképzelésre nem érkezett a rendelkezésre álló 2,8 milliárd forintos keretnek megfelelő kivitelezői ajánlat. A módosított műszaki tartalom szerinti kivitelezésre újabb közbeszerzés eredményeként a Graboplan Industrie Kft.-vel kötött szerződést Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, 4,098 milliárd Ft értékben.

A függőhíd állami támogatásból, turisztikai attrakciófejlesztés részeként épül. A Zemplén Kalandparkból közelíthető majd meg, kapcsolódva a kiépülő, illetve a már meglévő turista utakhoz és sétányhoz. Az inka kötélhidak megjelenését imitálja, a kötélszerkezet erőjátékát jól megmutató korszerű és tartós anyagok felhasználásával. Szélessége 1,2 m, fesztávolsága pedig 700 méter lesz, amivel elnyerheti a világ leghosszabb függőhídja címet a jelenlegi portugál rekordertől.

Források: