Spanyolországban szemet gyönyörködtető építészeti megoldás született, minden luxus igényt kielégítő, mégis a természetbe maximálisan beolvadó, önfenntartó öko-ház formájában.

A fenntarthatósági célok elérése, valamint a környezettudatosság a mindennapjaink részévé kezd válni. Így látunk egyre több elektromos autót, környezettudatos energiaellátó rendszereket vagy passzív házakat. Az építészet területén a fenntartható megoldásokat a legtöbb esetben csak kompromisszumok árán lehet biztosítani, melyek sokszor még az épület megjelenését is befolyásolják, például a tetőre elhelyezett – talán kevésbé esztétikus – napelemekkel. Az ilyen megoldások bár biztosítják a környezettudatos gondolkodást, de a valós környezetbe nem integrálják szervesen az épületet.

A világhírű spanyol építész, Luis de Garrio, műalkotásaiban egyszerre ötvözi a fenntarthatóságot – jellemzően önfenntartó megoldásokat – a környezetbe integrált, beolvasztott kialakításokkal. A spanyol Stiges településre tervezett háza tökéletes szinergiát ad a felhasználó luxus igényeinek kielégítése, valamint a természetbe integrált kialakítás között.

A domborzatba simuló ingatlan három szintes, házimozi szobával, edzőteremmel, szaunával, és két kültéri medencével. A ház teljes mértékben önfenntartó a víz, elektromos áram, sőt az élelmiszer vonatkozásában is. A speciális hullám formára hasonlító ingatlan egyedi mérnöki és gépészeti megoldásokat biztosít, például a bioklimatikus tervezésnek, a nyáron beáramló napsugaraknak, a földdel borított, izolált tetőszerkezetnek, valamint a kémény effektusnak köszönhetően csak marginális hűtésre vagy fűtésre van szükség. Ez utóbbi egyébként geothermikus megoldású, melynek energia ellátását – csakúgy mint a többi fogyasztó esetében – napelemek biztosítják.

A víz vonatkozásában szintén többlépcsős fenntartható gondolkodás jellemzi az ingatlant. Ennek legfőbb elemei az esővíz gyűjtése, a talajvíz felhasználása, valamint a használati víz újrahasznosítása. A speciális szűrők, valamint az UV alapú fertőtlenítési eljárásnak köszönhetően a tervező elmondása alapján a víz ásványvíz minőségű. A használati melegvizet napkollektorok biztosítják.

Az építmény több kisebb termőkertet is tartalmaz, ami a mediterrán klímának köszönhetően a tulajdonos számára előállítja a szükséges alapvető élelmiszereket is.

Sajnos egyelőre nincsenek információk a fentiek pénzügyi vetületéről, azonban bárhogy is nézzük, gyönyörű építészeti megoldása ez a teljes mértékben környezettudatos, önfenntartó gondolkodásnak.    

Forrás: