Ökomosószerek hatékonyságát, környezeti és egészségügyi hatását vizsgálta egy hazai felmérés. Az eredmények alapján toplistások lettek az ökomosószerek, ami egyértelmű bizonyítékot ad arra, hogy a környezettudatosság nem jár lemondásokkal.

Környezettudatos vásárlóként a mosási hatékonyság mellett, a különböző termékek közötti választásnál egyre nagyobb szerepet kap az egészségügyi és környezeti hatás. Ennek legfőbb oka, hogy a hagyományos mosószerek számos káros anyagot tartalmaznak, melyek segítenek a szennyeződések lebontásában, de gyakran károsítják a ruha anyagát, lebontva a szálakat, véletlenszerű lyukakat létrehozva. A magasabb foszfát tartalom ekcémás, allergiás reakciókat válthat ki, hosszabb távon bőrbetegségeket okozva.

A problémákat felismerve, az ökomosószerek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a termék se a felhasználóra, se a környezetre ne legyen káros hatással. Legfőbb követelmény a hipoallergén hatás, valamint a biológiailag lebomló, különleges összetétel, ami a termék csomagolására is kiterjed. Az ilyen mosószer az EU szabályozások alapján úgynevezett Ecolabel minősítéssel van ellátva, ami egyben a vásárló garanciája arra, hogy a termék a teljes élettartama alatt minimalizálja a környezeti, állat- és növényvilágot ért hatásokat. Az öko-választás nem jár lemondással a mosási hatékonyság vonatkozásában, és jellemzően nem kell kiugróan magas beszerzési költségekkel sem számolni.   

Egy 2020-ben készült felmérés célja volt, hogy kiderítse, az ökomosószerek tényleg nem járnak-e kompromisszummal a mosási hatékonyság vonatkozásában. A felmérésben a mosás hatékonyságát, valamint az egészségügyi és környezeti hatásokat egyszerre vizsgálták 40 fokos mosási programmal, a gyártók által megadott termékadagolásokat követve, mesterséges szennyezőanyagok segítségével. A tesztelt termékek a hazai kereskedelemben kapható legismertebb márkákra terjedtek ki, alternatív összetételű, csomagolású és igen jelentős beszerzési áron elérhető mosószereket vizsgálva. A tesztelés első és második helyére is ökocímkés termékek kerültek, ami egyértelmű bizonyítékot ad arra, hogy a környezettudatos vásárlás nem jár lemondásokkal a hatékonyság vonatkozásában. Természetesen a mosószereken túl a tisztítási folyamat környezeti hatásait tovább lehet csökkenteni a víz hőfokának optimálásával, nagyobb adagokban történő mosásokkal, valamint – ha van rá lehetőség – csökkentett mosási ciklussal.    

Forrás: