Az indiai fővárosban iskolákat zártak be, építkezéseket állították le, valamint betiltották a nem létfontosságú árukat szállító teherautók közlekedését a súlyos légszennyezettség következtében. A szigorú intézkedéseket a szövetségi környezetvédelmi minisztérium utasítására léptették életbe a súlyosbodó légszennyezettség ellen.

A hónap elején a fővárosban a levegőminőség a “súlyos” kategóriába került, és a lakosok több napon keresztül jelentős légszennyezéssel küzdöttek. A légminőség-index (AQI) alapján a 0 és 50 közötti érték “jónak”, az 51 és 100 közötti pedig “kielégítőnek” számít. Jelenleg Új-Delhiben ez az érték 363, egyes területeken pedig majdnem eléri a 400-at is. Ennek hatására a múlt héten India legfelsőbb bírósága felszólította az állami és szövetségi kormányokat, hogy hozzanak azonnali és sürgős intézkedéseket a válsághelyzet kezelésére.

Az elmúlt napokban ugyan némi javulás következett be Új-Delhi levegőminőségében, azonban a veszélyes részecskék a héten még mindig a biztonságos szint hétszeresét is túllépték, az előrejelzések pedig arra figyelmeztetnek, hogy ez a jövő hét folyamán tovább súlyosbodhat.

Forrás: