A gyorsan növekvő gazdaság következtében India tiszta energia iránti igénye gyors ütemben növekszik, különösen a napenergia-felhasználás terén játszik vezető szerepet a világon. Új-Delhi metróvonala hamarosan a világ első teljesen napenergiával működő közlekedési rendszerévé válik – jelentette be a Delhi Metro Rail Corporation (DMRC). A labirintusszerű hálózat teljes működési hossza 327 km, összesen 236 állomással.

A The Indian Times szerint a DMRC a világ első olyan vasúthálózata, amely 2011-ben karbonkreditet kapott az ENSZ-től amiért hozzájárult az üvegházhatású gázkibocsátás évi közel 6,30,000 tonnával történő csökkentéséhez.

Indiában a vasútállomásokat és a repülőtereket jelenleg is napelemek látják el energiával. Anuj Daval, Új-Delhi metrófőnöke szerint teljes mértékben ki kell használni a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket.

A metró belsejében valamennyi elektromos berendezés és eszköz javarészt napenergiával működik majd, az új kihívást az jelenti, hogy az év végére teljesen zölddé váljon. 

Indiában a napenergia már most olcsóbb erőforrás, mint a szén, ugyanis a kormány megkönnyíti a vállalatok számára a beruházást.

Forrás: