Homlokzattervező szakmérnöki képzés indul Magyarországon, amely azért is számít újdonságnak hazánkban, mert Nyugat-Európában kevés felsőoktatási intézményben kapnak hasonló képzettséget az egyetemi hallgatók.

„Az épített környezetünk külső megjelenésének szaktervezése olyan szakmai és tudományos háttérrel rendelkezik, amely nemzetközi szinten is évekre mutat vissza.” A képzés a Pécsi Tudományegyetemen (a továbbiakban: PTE) kerül bevezetésre szakirányú továbbképzés formájában, a KÉSZ Metaltech Kft. pedig szakmai közreműködésével és támogatásával biztosítja a sikeres indulást.

Olyan szakemberek képzése valósulhat meg, akik „(…) a beruházások tervezésének kezdeti lépéseitől jelen lehetnek, együttműködve a projektvezetőkkel, az építésztervezőkkel és gyártókkal”.  Az épületek homlokzati szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben, valamint a kivitelezési folyamatok nyomon követésében is kiemelkedő szerephez juthatnak a végzett szakemberek.

A képzés 2022 februárjában – keresztfélévben – indul majd el.

Patyi Szabolcs, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Mérnöki Ismeretek Tanszékének munkatársa (aki egyben a képzés koordinátora is) hangsúlyozta, hogy „(…) nemzetközi sztenderdeket átfogó, mélyreható vizsgálatokat végeztek a magyarországi és külföldi lefedettség és igényfelmérés okán, amikor a képzés kialakítását dolgozták ki”.

Maga a képzés két féléves lesz, amely során emelt óraszámban, modulrendszerben fognak tanulni a diákok. Homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait, kapcsolódó anyagismereteket, gyártástechnológiát, különböző szabványok adatait, épületfizikai ismereteket, szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, korszerű méréstechnikai módszereket, illetve BIM-alkalmazásokat sajátíthatnak majd el a beiratkozott hallgatók.

A külföldi (Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország) oktatók mellett nagyobb cégek [Hydro Building Systems Germany Gmbh. (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft.] is részt vettek a képzési terv kialakításában.

Homlokzattervező szakmérnökként olyan szakirányú ismeretekre lehet majd szert tenni, amely többletet jelent a „hagyományos” mérnökképzéshez képest.

Az alapvető épületfizikai kalkulációkon túl és a szakterület specifikus irányelveinek megismerése mellett a gyártás és szereléstechnológia folyamatait tervezési tudással ötvözve tudják a hallgatók elsajátítani. Ennek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd.” – hangsúlyozta Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatója, a KÉSZ Csoport Épületszerkezeti megoldások ágazatvezetője.

A diákok – a minél korszerűbb gyakorlati tudás érdekében – gyártási és kivitelezési helyszíneken fogják képzésük jelentős részét tölteni.

A képzésre alapképzési, mesterképzési és osztatlan szakokkal építőmérnökök, építészmérnökök, valamint a gépészmérnöki szakokon oklevelet szerzett személyek jelentkezhetnek. (Az alapképzéssel, valamint a gépészmérnöki végzettséggel rendelkezőknek a jelentkezéskor legalább 2 év, a tématerületen eltöltött szakmai gyakorlatot is igazolniuk kell majd).

A szakirányú továbbképzés – a korszerű oktatás jegyében – angol nyelven is elérhető lesz, így akár külföldi diákok számára is vonzó lehet. 

Forrás: