Várakozások alatti a kereslet az Otthonfelújítási kölcsönre

Az Otthonfelújítási támogatás előfinanszírozására bevezetett kamattámogatott Otthonfelújítási kölcsön egyelőre nem olyan népszerű termék, mint ahogy arra a piaci szereplők számítottak. A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) az áprilisban lefolytatott, a bankok várakozásait alapul vevő Banki Piactudás Felmérés eredményére figyelemmel 100-200 milliárd forintos támogatott felújítási hitel kihelyezésére számított a 2021. év során. Ehhez képest a Portfolio becslései szerint a konstrukció fennállásának első fél évében csak 30 milliárd forintnyi ilyen hitelt vettek fel a háztartások, ami jócskán elmarad a várakozástól, miközben a felújítási láz az emelkedő árak ellenére töretlen.

A kormány a kamattámogatott, fix 3%-os kamatozású Otthonfelújítási kölcsönt abból a célból vezette be, hogy a lakásfelújításra utólag felvehető, legfeljebb 3 milliós állami Otthonfelújítási támogatást ebből előfinanszírozhassák a gyermekkel rendelkező családok. Annak magyarázatául, hogy a várakozásoktól miért marad el 30-60%-ban valós piaci igény, a szakértők több okot is felsorolnak, úgymint a felújítási költségek hirtelen emelkedése, az alternatív piaci alapú hiteltermékek vonzereje, továbbá a hiteltermék feltételeibe beépített korlátok.

A legtöbb bank a tavaszi, márciustól májusig tartó időszakot jelölte meg a legerősebbként, amely betudható annak, hogy a termék bevezetésekor a marketing és a kormányzati aktivitásoknak köszönhetően is nagyobb volt az érdeklődés, illetve a felújítás szempontjából a tavaszi hónapok mindig erősebbek. A felfutási szakasz megszakadásához feltehetően az építési alapanyagok drasztikus drágulása, az elérhető szakemberek szűkössége, valamint egyre magasabb díjazása is hozzájárult.

Annak ellenére, hogy április óta nem elvárás, hogy a hitelfelvétel után egy éven belül bemutassák a felújítási számlákat a banknak, számos jogszabályi korlát továbbra is fennmaradt, például a 12 hónapot meghaladó állandó lakcím megléte az érintett ingatlan vonatkozásában. Az ilyen és ehhez hasonló korlátok lehetnek felelősek azért, hogy sok hiteligénylő személyi kölcsönt vagy felújítási célú jelzáloghitelt vesz igénybe. Az MKB Bank Zrt. tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy március 29-től elérhető náluk a kamattámogatott lehetőség is, az ügyfelek nagy része továbbra is egyéb hiteltípussal valósítja meg a felújítási terveit. Egyes bankok nem is kínálják a kamattámogatott terméket, például a CIB Bank Zrt. helyette 3,16%-os THM-mel meghirdetett 5 éves, valamint 4,13%-os THM-mel meghirdetett 10 éves kamatperiódusú ingatlanfedezetű felújítási kölcsönnel csábítja a felújítani vágyókat.

Forrás: