A vertikális szélgenerátor könnyen telepíthető, marginális helyet igényel, kevésbé módosítja az építmény megjelenését, bármilyen szélirány esetén üzemeltethető zöld energiatermelést biztosít ipari telepektől a családi házakig. Működése nem zavarja a tulajdonosát, a szomszédokat, nincs szükség külön engedélyre, és kedvező árfekvés mellett érhető el.  

A környezettudatos gondolkodás, valamint a fenntartható, kiszámítható költségeket jelentő energiatermelés folyamatosan fokozódó társadalmi igényként jelenik meg. Ennek hatására egyre több magányszemély váltja ki részben vagy teljes mértékben a hagyományos szolgáltatói energiaellátást fenntartható, zöld energiaforrások használatával. A napelemek népszerűsége egyértelmű bizonyítékai ennek a gondolkodásmódnak, érdemes azonban megjegyezni, hogy azok a legtöbb esetben – leszámítva talán az üveg-üveg illetve a cserépbe integrált megoldásokat – jelentős mértékben befolyásolják az építmény megjelenését. További probléma a napsütötte órák száma, és a folyamatos rendelkezésre állás biztosítása érdekében szükséges egyéb rendszer elemek (például energiatároló).

A napelemek mellett további zöld energiaforrás lehet a vertikális szélgenerátorok használata. Sokáig csak hagyományos horizontális szélgenerátorokkal lehetett találkozni, melyek alapvetően az üzleti, illetve állami energiatermelés zöld kiegészítő megoldásaként jelentek meg. A jelentős méret, alacsony hatásfok, zavaró zajterhelés miatt a fejlesztők később megalkották a függőleges tengelyű turbinát, a vertikális szélgenerátort. Ennek főtengelye a talajhoz képest vertikális elhelyezkedésű, melyet íves lapátok vesznek körbe. A speciális kialakításnak köszönhetően bármilyen irányból érkező szél meghajtja, alacsony fordulaton működik így jelentősen halkabb üzemelést garantál. Hatékonysága közel 40%-os, és alacsony akár 0,6-0,8 m / sec szélerősség mellett is elektromos áramot termel. Egyetlen mozgó eleme a lapátrész, ami rendkívül magas, akár 70 évet is elérő élettartamot ígér. Egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb helyet foglal és a külalakja is kevésbe rombolja a telepített környezet megjelenését.

A vertikális szélgenerátort érdemes a tetőre elhelyezni, amelynek dőlésszöge – amennyiben van – felgyorsíthatja a szélsebességet, tovább növelve a szélgenerátor hatásfokát. Nincs szükség külön engedélyre, és a telepítési, beüzemelési költségek is 50%-kal kedvezőbbek a hagyományos szélgenerátorokhoz képest. Jellemző költsége 500.000 Ft/kW környékén mozog, így a napelem rendszerekhez képest is kedvező elérhetőséget adnak. A gyártók termékismertetői alapján a tetőre telepített megoldások közül már az 1000 W-os rendszert is érdemes hálózatra kötni, míg a 4000 W-os megoldások komplett háztartásokat láthatnak el.

A Magyarországon megfigyelt általános meteorológiai jellemzők függvényében érdemes akár hibrid, napelem és vertikális szélgenerátor párosításban gondolkodni, és így a nyári időszakban a napelemek, míg a szelesebb téli periódusokban a szélgenerátorok segítségével biztosítani a fenntartható energiatermelést, akár családi házak vonatkozásában.

Forrás: