A Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld eszköztár-stratégiájának részeként, a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében 2021. október 4-én elindította NHP Zöld Otthon Programját (ZOP), annak érdekében, hogy ezzel a zöld lakáshitel piac létrejöttét elősegítse, a zöld lakások iránti keresletet és kínálatot élénkítse. A ZOP egy hosszú távon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitellel támogatja az energiahatékony lakások vásárlását, valamint építését. 

Az MNB az NHP ZOP keretében 0 %-os kamat mellett biztosít refinanszírozási forrást a hitelintézetek számára, amelyet legfeljebb 2,5 %-os kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek.

A hitelfelvétel feltétele, hogy olyan új ingatlant vásároljunk vagy építsünk, amely legalább BB energetikai besorolással rendelkezik, illetve, hogy a lakás összesített energetikai jellemző értéke éves szinten maximum 90 kWh/négyzetméter legyen. További elvárás, hogy új lakás vásárlása vagy építése esetén a tulajdonos adós az utolsó folyósítást követően legalább 10 éven keresztül életvitelszerűen benne lakjon. Gyermekvállalás esetén a hitelt akár CSOK-kamattámogatással is igénybe lehet venni, a hitel összegéből maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet.

Az NHP ZOP konstrukció igénybevételéről szóló közlemény szerint az új programban részt vevő hitelintézetek 2021. december 31-ig összesen 753 hitelszerződést kötöttek meg 22 milliárd forint összegben. Az NHP ZOP konstrukció átlagos futamideje 20,6 év, az átlagos hitelfelvétel pedig 28,6 millió forint.

Forrás: