AZ MNB 2022 márciusában közzétett Klímaváltozással Kapcsolatos Pénzügyi Jelentése szerint az MNB zöldkötvény-portfóliójában a finanszírozott projektek több, mint felét a megújuló energia és zöld épületek teszik ki.

Az MNB 2019-ben egy elkülönített zöldkötvény-portfólió létrehozásáról döntött, amellyel az első jegybankok egyike volt, amely tartalékkezelésében is megjelenítette a fenntarthatósági szempontokat, – áll az MNB honlapján elérhető Klímaváltozással Kapcsolatos Pénzügyi Jelentésben.

A Zöld Programhoz kapcsolódóan a zöld kötvények támogatása érdekében az MNB számos intézkedést eszközölt, így például kibocsátotta „A magyarországi zöldkötvény-piac beindításának lehetőségei” című kiadványát is.

A 2022 márciusán közzétett jelentés számos kérdés vizsgálata mellett külön figyelmet fordít az MNB zöldkötvény portfóliójának elemzésére. A Jelentés olyan értelemben is kiemelkedő, hogy abban az MNB elvégezte a zöldkötvény-portfólió létrehozását követően kulcsfontosságú a befektetésekkel generált pozitív környezeti hatások vizsgálatát is.

A hivatkozott Jelentésben az MNB kiemeli, hogy a zöldkötvény-piac a teljes kötvény-univerzum kis, de folyamatosan fejlődő részét képezi. A hazai zöld kötvény gyakorlat megerősítése és támogatása a jegybank egyik fontos zöldpénzügyi célja.

Az MNB zöldkötvény portfóliója euro denominációjú, főként szupranacionális, német és francia országkockázatú kibocsátók zöldkötvényeit tartalmazza. A portfólió kockázat-hozam karakterisztikái a kamatkockázat vonatkozásában térnek el mindössze érdemben a hasonló típusú befektetésektől.

Emellett az MNB az Növekedési Kötvényprogram keretében is vásárol az MNB zöld vállalati kötvényeket, 2021. december 31-ig összesen tizenhárom darab zöldkötvény-sorozatból vásárolt, mellyel a zöldkötvények aránya a teljes NKP-portfólión belül meghaladta a 14 százalékot. A legjelentősebb kibocsátók az ingatlanfejlesztő, a feldolgozóipari, valamint a mezőgazdasági vállalatok voltak.

A zöldkötvény-portfólió létrehozását követően generált pozitív környezeti hatások környezeti hatáselemzése során kimutatást nyert, hogy „hozzávetőlegesen egy 19 ezer fős magyar település karbonlábnyomának megfelelő, mintegy 94 ezer tonna CO2 kibocsátás elkerülésével egyenértékű évente a zöldkötvény-portfólió hatása.” – áll a hivatkozott Jelentésben. A jelentés azt is kiemeli, hogy a finanszírozott projektek több, mint felét a megújuló energia és zöld épületek teszik ki.

A Jelentés utal arra is, hogy 2020-ban 33 devizában bocsátottak ki zöldkötvényeket és a legjelentősebb kibocsátók az USA, Németország és Franciaország.

Forrás:

https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/az-mnb-klimavaltozassal-kapcsolatos-penzugyi-jelentese/az-mnb-klimavaltozassal-kapcsolatos-penzugyi-jelentese-2022 (A letöltés dátuma: 2022. július 1.).