A Közbeszerzési Hatóság önálló honlapon foglalkozik a fenntartható közbeszerzésekkel.

A honlapon tematikusan érhetők el a környezetvédelmi, szociális és innovatív közbeszerzésekre vonatkozóan megjelent hazai és külföldi jó gyakorlatot tartalmazó információk.

A Közbeszerzési Hatóság szakmai rendezvényekkel, útmutatókkal igyekszik segíteni a fenntartható közbeszerzések magyarországi térnyerését. 2021-ben a Hatóság elindította a Fenntartható Magyarországért Programot, melynek célja a közbeszerzési piac szereplőinek szemléletformálása, a szakmai párbeszéd erősítése, a jogalkalmazók támogatása, illetve a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismertetése.

A https://fenntarthato.kozbeszerzes.hu/ tematikus honlapon a zöld közbeszerzések cím alatt az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a zöld közbeszerzés, a zöld közbeszerzési eszköztár, a zöld címke, illetve az életciklus, az életciklusköltség-számítás, az Uniós zöld közbeszerzési követelmények (GPP criteria), a zöld értékelési szempontok, illetve a zöld (különleges) szerződés-teljesítési feltételek közbeszerzési jogi fogalmával.

A zöld közbeszerzések menüpontban számos további hasznos információ található négy kérdéskör köré csoportosítva: ezek a Zöld közbeszerzési követelményrendszer, Életciklusköltség-számítás, Kiadványok, útmutatók, tanulmányok illetve Hasznos linkek címszó alatt.

A fenntartható közbeszerzések másik alappillérei a szociális közbeszerzések. Ennek keretében a Hatóság hivatkozott honlapja vizsgálja az egyetemes tervezési szempontok figyelembe vételi kötelezettségének, a fenntartott szerződéseknek, a hátrányos helyzetű munkavállalók, a horizontális klauzula, a szociális (társadalmi szempontból felelős) közbeszerzés, valamint a szociális közbeszerzési eszköztár a védett munkahely fogalmának közbeszerzési szabályozási hátterét.

A szociális közbeszerzések alpont alatt elérhető a védett munkahelyek listája és számos jó gyakorlatot bemutató útmutató és kiadvány.

Végezetül a Hatóság foglalkozik az innovatív termékek és szolgáltatások piacra kerülését támogató közbeszerzésekkel is. A hivatkozott honlapon elérhetők a témával kapcsolatos gyakorlati eszközök, hasznos linkek, gyakorlatait példák.

Forrás. https://fenntarthato.kozbeszerzes.hu/