Számos kutatás foglalkozott azzal, hogyan lehetséges az épületeken belüli különböző kórokozók, így a vírusok, gombák, penészgombák, protozoonok és baktériumok hatékony kiiktatása. Egy amerikai kutatás a napfényből származó ultraibolya germicid besugárzás épületeken belüli kórokozókra gyakorolt hatását vizsgálta.

A kutatás során azt modellezték a kutatók, hogy a külső üvegfelületen keresztül behatoló napenergiából miként lehet ultraibolya germicid besugárzást kinyerni és az épület belsejébe integrálni úgy, hogy az alkalmas legyen a kórokozók nukleinsav bázisának és ezáltal a DNS, RNS-kötéseik megzavarására. Lényegében a kutatás a fotofizikai reakciók alkalmazását végezte a fejlett épülettervezési technológiával kombinálva. A kutatások azt is megállapították, hogy minden kórokozó – beleértve a COVID-19 vírust is -, a napfényből származó rövid hatótávolságú, 254–280 hullámhosszúságú ultraibolya germicid besugárzással elpusztítható nukleinsavkötéseik megzavarásával.

A kutatások megállapították, hogy minden kórokozó, beleértve a COVID-19-et is, rövid hatótávolságú, 254–280 hullámhosszúsággal elpusztítható nukleinsavkötéseik megzavarásával.

Forrás: Luo, H., & Zhong, L. (2021). Ultraviolet germicidal irradiation (UVGI) for in-duct airborne bioaerosol disinfection: Review and analysis of design factors. Building and environment, 197, 107852.

Hossain, M. F. (2022). Ultraviolet Germicidal Irradiation (UVGI) Application in Building Design to Terminate Pathogens Naturally. Materials Today Sustainability, 100161.

Kategória: blog