A Bizottság elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS), amelyeket a Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) hatálya alá tartozó valamennyi vállalat használhat. Ezzel újabb lépést történt a fenntartható uniós gazdaságra való átmenetben.

Mairead McGuinness, a pénzügyi szolgáltatásokért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős biztos a következőket mondta: „Az elfogadott szabványok ambiciózusak, és fontos eszközt jelentenek az EU fenntartható pénzügyi menetrendjének alátámasztására. Ezzel megalapozásra került a megfelelő egyensúly aközött, hogy korlátozódjanak a jelentéstevő vállalatok terhei, ugyanakkor lehetővé válik a vállalatok számára, hogy megmutassák a Green Deal Agenda teljesítése érdekében tett erőfeszítéseiket, és ezzel párhuzamosan hozzáférhetnek a fenntartható finanszírozáshoz.”

A szabványok lefedik a környezeti, társadalmi és kormányzási kérdések teljes körét, beleértve az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleséget és az emberi jogokat. Információkat nyújtanak a befektetőknek, hogy megértsék azon vállalatok fenntarthatósági hatását, amelyekbe befektetnek. Figyelembe veszik a Nemzetközi Fenntarthatósági Szabványügyi Testülettel (ISSB) és a Globális Jelentéstételi Kezdeményezéssel (GRI) folytatott megbeszéléseket is annak érdekében, hogy biztosítsák az uniós és a globális szabványok közötti nagyon magas fokú összhangot, és megakadályozzák a vállalatok szükségtelen kettős jelentéstételét.

A Bizottság enyhítette az ESRS-standardok tervezetét az EFRAG számviteli szabályokkal foglalkozó tanácsadó testületénél. Több közzététel most már önkéntes lenne a kötelező helyett, például a biológiai sokféleségre vonatkozó átállási tervek esetében.

A jelentéstételi követelményeket idővel fokozatosan bevezetésre kerül a különböző vállalatoknál.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230731/az-eu-veglegesitette-a-vallalatoknak-szolo-fenntarthatosagi-kozzeteteli-szabalyokat-630943

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/mex_23_4044

https://www.reuters.com/sustainability/eu-finalises-new-corporate-sustainability-disclosure-rules-2023-07-31/

Letöltés dátuma: 2023. 08. 01.

Kategória: blog