2023. október 18.-án rendezték meg a Portfolio Construction Technology & Innovation 2023 konferenciát a névadó Portfolio szervezésében, a Marriott Hotel Budapestben. Olyan kiemelt témák kerültek terítékre, mint a mesterséges intelligencia, a fenntartható építőipar vagy a digitális megoldások.

A rendezvényt Ditróy Gergely nyitotta meg a Portfolio képviseletében, a konferencia első előadója pedig Gombos Márk az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára volt.

A GREENOLOGY Zöldinnovációs és Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője, Prof. Dr. Boros Anita a rendezvény második szekciójában tartott előadást Fényévekkel járnak előttünk a versenytársak? címmel. Ismertette az építőipar területén a nemzetközi technológiai kutatások trendjeit, hogy mik a legjellemzőbb irányzatok, amik foglalkoztatják a kutatókat. A téma alágazataiban a legnagyobb klasztert a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások teszik ki. Másodsorban a zöld klaszter, harmadsorban az ellenőrző technológiák, negyedikként az innovatív építőipari alapanyagok, ötödikként az adatelemzés területe az, amire a legnagyobb kutatási cél helyeződik. A szabadalmi témák tekintetében a vezérlési rendszerek vannak pillanatnyilag a legnagyobb fókuszban. Professzor asszony elmondta, hogy mik a legújabb robottechnológiai újítások trendjei a helyszíni és helyszínen kívüli munkálatokra vonatkozóan, melyek közül kiemelte azokat a megoldásokat, amikor már robot dolgozik robottal. Előadásának további részében bemutatta a 2024-re várhatóan megjelenő legújabb kutatási témákat, ilyenek többek között az intelligens ragasztó készítés, a korrózió csökkentése a betonpórusban, szuperhidrofób felületek, önérzékelő építőanyagok vagy az intelligens zöld építési technológiák. A konferencia hátra lévő részében a technológiák gyakorlatban működő példáival ismerkedhettek meg a résztvevők, úgy mint a BIM workflow, az automatizált betonelemgyártás és a PropTech kihívásai.

Kategória: blog