Novembertől megváltozik a lakáspiac összegzi a Piac és Profit. A szakembereknek mostantól más eljárás és módszer szerint kell meghatározni az épületek energetikai besorolását. A szakma szerint ez jelentős különbségeket okozhat a piacon.

A nemrégiben megjelent kormányrendeletek lényege az úgynevezett „összesített energetikai jellemző” bevezetése, mely az épület éves energiafelhasználását hivatott bemutatni egy négyzetméterre vetítve. A tanulmány szerint, az új módszertan szerint számolt energetikai besorolások, előnyben részesítik a megújuló energia felhasználási lehetőségeit, az ingatlan besorolása annál kedvezőbb lesz minél kevesebb lesz annak energiafelhasználása.

A korábban alkalmazott számításhoz képest, mostantól zónákra kell osztani az ingatlanokat, ez alapján, pedig külön kell meghatározni a gépészetet, a levegő hőmérsékletét és minden más mutatót. Havi bontásban kell elvégezni az energiaszámításokat, változnak továbbá a padlók felületének, valamint a világítás számításának a menete is. A tanúsítvány érvényességi ideje 5 évre csökken a korábbi 10 évről, jelölése I-től az A+++-ig terjed. Az új dokumentumokat csak megfelelő tudással és szakértelemmel bíró szakértők állíthatják ki, amelynek megléte kötelező lesz minden lakás eladás és bérbeadás során.

Az ALTISO Energy szakértői szerint a tudatos energia fogyasztás és tárolás lehet az út a hatékony ingatlan üzemeltetés felé. A rendelet célja nem az, hogy minél több megújuló energiát használjunk, hanem az, hogy minél inkább csökkentsük a nem megújuló energiafelhasználás mértékét. Kovács István, az ALTISO Energy ügyvezetője szerint, az emelkedő energiaárak ellenére az energiatudatos fogyasztó lényegesen kevesebb kiadással használhatja sokkal biztonságosabban ingatlanát, ha tisztában van energiafelhasználási adataival és a modern technikák és rendszerekben rejlő lehetőségekkel.

Átárazta a kormány a magyar ingatlanokat, nem annyit ér már a lakásunk, mint a múlt hónapban – Piac&Profit (piacesprofit.hu) (Utolsó letöltés dátuma: 2023.12.06.)

Kategória: blog