2023-ban is átadásra került a fővárosi építészet egyik legnevesebb kitüntetése, a Főpolgármesteri Hivatal felhívására, létrejött pályázat keretében, ezúttal a Semmelweis Egyetem Szentkirály utca 12. szám alatt található épületének ítélte oda a Nívódíjat, emellett további Nívódíj dicséretet a H151 társasház, a Bástya utcai Közpark, valamint a Dreschler-palota, a Sasad villa és az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítási projektjei kaptak.

A pályázat szakmai hátterét a Budapesti Építészeti kamara biztosítja a Főváros Önkormányzata számára. Az értékek kiemelése, a városképet formáló egyedülálló alkotások bemutatása a nyilvánosság felé, mind-mind lényegi elemei a kitüntetésnek. A díjnak köszönhetően kellő elismerésben részesülhetnek az alkotásokban kiemelkedő munkájukkal résztvevők és az így létrejövő egyedülálló épületek vagy projektek is. A Főváros Önkormányzata által kiadott közleményben olvasható, a Nívódíj bíráló bizottsága azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira

A bizottság elnöke, Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes volt, további tagok: Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, mb. főtájépítésze, Eltér István építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Herczeg László építész, a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész, Varga Bianka építész volt.

23 érvényes pályamű közül a bizottság egy Nívódíj mellett összesen 5 Nívódíj dicséretet is kiosztott. A kiemelkedő alkotások minőségét jelzi, hogy a beérkezett alkotások előzsűrizését követően, személyes bejárás és egyeztetések után tudták csak meghozni döntésüket a bizottság tagjai. Az ünnepélyes díjátadót a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartották, ahol a díjazottak emlékplakettet és díszoklevelet vehettek át.

Forrás:

Átadták a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismeréseit (epiteszforum.hu) (Utolsó letöltés dátuma: 2024.02.23.)

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete kapta Budapest Építészeti Nívódíját (magyarhirlap.hu) (Utolsó letöltés dátuma: 2024.02.23.)

Kép forrása: epiteszforum.hu

Kategória: blog