A Construma, az évente megrendezett expo szakmai konferenciával indult el, számolt be róla a Magyar Építők. A konferencián többek között egy újabb kormányzati otthonteremtési programterv lehetséges bevezetéséről is beszélt az ÉKM miniszterhelyettese.

A Construma nemzetközi építőipari szakkiállítást az április 4-i megnyitóval 42. alkalommal rendezték meg a fővárosi Hungexpón. A közel 500 kiállítót vonzó eseményen az építőipar számos szereplője képviselteti magát idén is. Az óriáskiállítás április 10-vel bezárólag várta az érdeklődőket mintegy 40 ezer négyzetméteren.

A rendezvény megnyitóján az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) képviseletében Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szólalt fel, majd szakmai konferenciával folytatódott a program. Az ÉVOSZ a Construma szakmai fővédnökeként, az ÉKM és Hungexpo Zrt. szakmai partnerségével “Építőanyag-gyártók és építőanyag-kereskedők a megrendelőkért” címmel szervezte meg az eseményt.  

A Magyar Építők beszámolt róla, hogy az ÉVOSZ hangsúlyozta, az építőanyag-gyártók és -kereskedők piaci nehézségeik ellenére azon vannak, hogy a termék- és szolgáltatási körök bővítésével tegyék vonzóvá és aktuálissá az építkezéseket, felújításokat.

A konferenciát megnyitó beszédében Kincses Péter, az ÉVOSZ Médiatagozatának elnöke kihangsúlyozta: az eseményen a hazai építőanyag-gyártók és építőanyag-kereskedők legkurrensebb szereplői gyűltek össze és az ágazat legaktuálisabb kérdéseit, illetve kihívásait tárgyalják meg. Hangsúlyozta: a résztvevők a legmodernebb technológiákat alkalmazzák és az innováció élén járnak, ezért kulcsfontosságúak az építőipar fejlődésében és versenyképességében.

Nagyon nehéz nemzetközi versenyben és piaci környezetben, konfliktusokat is felvállalva képviseli a magyar építőipar szereplőinek érdekeit a Lázár János vezette tárca, amelynek mottója változatlanul az, hogy a magyar emberek munkájából a magyarok haszna legyen – hangsúlyozta a Csepreghy Nándor a vg.hu beszámolója szerint.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese azt is elmondta: új elemmel bővülhet az otthonteremtési program. Mint kifejtette: új lakásokra van szükség az új ipari beruházások helyszínén, elsődlegesen Szegeden a BYD elektromos autógyár és Debrecenben a BMW gyár építése miatt, amit a kormány az otthonteremtési program keretében, egy új kamattámogatásos programelemmel tervez segíteni. 

Ezt követően Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnökségi tagja pozitív helyzetet vázolt fel: az építési termékek, anyagok európai minőségben rendelkezésre állnak Magyarországon, a kereskedelmi csatorna és a disztribúciós struktúra felkészült a piac indulására. Gódi Attila a fenntartható építészetről is beszélt, amely – szavai szerint – jelentős kihívás elé állítja az építőipart. Felmérések szerint ugyanis a globális energiafelhasználás 60%-át az épületek energiaigénye teszi ki, és az összes CO2 mennyiség 38%-áért is az épületek a felelősek. A zöld építőipari elképzelések között említette a „zöld üzemeltetést”, vagyis karbonsemleges működést, valamint a fenntartható épületek előnyben részesítését is.  

AZ ÉVOSZ a konferencia kapcsán részletes közleményt adott ki, melyben többek között emlékeztetett: a hazai építőanyag-kereskedelmet erős verseny jellemzi. A kereskedők az ellátás biztonságát meg tudják oldani.

A szakmai szervezet több javaslatot is tett a kormányzatnak, melyek között szerepel, hogy a hazai gyártású építőanyagok, építési termékek bővítésével növelni kell az ellátás biztonságát, mivel kiemelt feladat a jelenlegi 48%-os importkitettség csökkentése. A legtöbb építési termék esetében a közepes és nagy vállalkozások egyedi beruházási, fejlesztési programjai állami támogatásra érdemesek. A nagyvállalati támogatási programban a hazai építőanyag-gyártáshoz hosszútávú fejlesztési-támogatási programot javasol az ÉVOSZ.

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2024/04/construma-a-hazai-epitoipari-gyartoknak-kulonosen-fontos-az-otthonfelujitasi-program- (letöltés dátuma: 2024. 04. 12.)

Kategória: blog