Gaylord Nelson, Wisconsin állam junior szenátora, már hosszú ideje aggodalommal figyelte az Egyesült Államok romló környezeti állapotát. 1969 januárjában ő és sokan mások tanúi voltak egy óriási olajszivárgás pusztításának Santa Barbara (Kalifornia, Egyesült Államok) területén. A diáktüntetések által inspirálva, Nelson szenátor elhatározta, hogy a diákok tiltakozó energiáját összekapcsolja a légszennyezés és a vízszennyezés elleni fellépéssel. Nelson szenátor a nemzeti médiában bejelentette egy „tanítási” program ötletét főiskolai campusokon, és meggyőzte Pete McCloskey-t, aki egy természetvédelmi szemléletű republikánus kongresszusi képviselő, hogy legyen a társelnöke. Denis Hayest fiatal aktivistát toborozták a campusi tanítási programok szervezésére, és április 22-ét jelölték ki a rendezvény időpontjára, ami egy hétköznapi napra esett, így a tavaszi szünet és a záróvizsgák közötti időszakban a legtöbb diák részt tudott venni az eseményen.

A további évek során Hayes a megújuló energiaforrások elismert szakértőjévé vált. Kezdeményezésének elején már több mint 25 millió amerikai támogatta, és manapság a mozgalom világszerte elterjedt. A „Föld Napja” elnevezésű esemény arra hivatott, hogy tiltakozó akciókkal érzékenyítse az embereket a környezetvédelem jelentőségére.

1989-ben Kaliforniában Denis Hayes és csapata megalapította a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Havonta információs leveleket küldtek szerte a világba, azért, hogy április 22-én sokoldalú kezdeményezések során, mint például városi rendezvények, szabadegyetemi előadások, faültetési projektek vagy hulladék-újrahasznosítási programok, ünnepeljék meg a Föld Napját. Felhívásukra több mint 140 országban, 200 millió környezetvédelmi aktivista és civil szervezet reagált. Közösségek, iskolák és környezetvédelmi csoportok különféle programokkal tették ezt a napot világszerte ismertté és emlékezetessé.

1990-ben egy csoport környezetvédelmi vezető megkereste Denis Hayest, hogy ismét szervezzen egy nagyszabású kampányt a bolygóért. Ez alkalommal a Föld Napja globálissá vált, 200 millió embert mozgósított 141 országban, és a környezeti kérdéseket a világszínpadra emelte. A 1990-es Föld Napja jelentősen hozzájárult a világszerte folyó újrahasznosítási erőfeszítésekhez, és előkészítette a terepet a 1992-es Egyesült Nemzetek Föld Csúcstalálkozójához Rio de Janeiróban. Az esemény hatására Bill Clinton elnök a Polgári Szabadság Érdeméremmel – az Egyesült Államokban civil személyeknek adható legmagasabb kitüntetéssel – tüntette ki Nelson szenátort a Föld Napja alapítójaként.

Ma a Föld Napja világszerte az egyik legnagyobb szekuláris megemlékezésnek számít, amit évente több mint egy milliárd ember jelöl meg, mint a cselekvés napját, amelynek célja az emberi viselkedés és a globális, nemzeti és helyi politikai változások előmozdítása.

A tiszta környezetért folyó küzdelem egyre sürgősebbé válik, ahogy a klímaváltozás pusztító hatásai napról-napra egyre nyilvánvalóbbá válnak. Ahogy növekszik a tudatosság a klímaválságunkról, úgy erősödik a civil társadalom mozgósítása is, amely ma világszerte lázas állapotba került.

Mit tehetünk egyéni szinten? Íme néhány javaslat:

Válj hulladékharcossá

Egy műanyag palacknak akár 450 évbe is belekerül mire lebomlik egy szeméttelepen. Mielőtt valamit eldobnál, gondold át, hogy újrahasznosítható vagy átalakítható-e.

Ültess egy fát

A kutatók becslése szerint évente körülbelül 15 milliárd fát vágnak ki világszerte, tehát segíts ezt ellensúlyozni azzal, hogy ültetsz egy fát. A fák széndioxidot nyelnek el és oxigént bocsátanak ki, amit az emberek lélegeznek. Emellett menedéket és táplálékot is biztosítanak az állatok számára. A fák árnyéka attól függően, hogy hol vannak ültetve, még a légkondicionálás szükségességét is csökkentheti a melegebb hónapokban.

Kapcsold le a világítást

Az elektromosság megújuló forrásokból, mint a szél, a víz, a nap is előállítható! Valóban szükség van arra a lámpára, míg kint süt a nap? Az elektromosság sokszor fosszilis üzemanyagokból származik (mint a szén, az olaj vagy a földgáz), amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Bárhonnan is jön, próbálj meg elektromos energiát spórolni azzal, hogy csak azt használod, amire szükséged van.

Korlátozd a vízfelhasználást

A vízcsapot elzárva fogmosás közben naponta akár több liter vizet is megspórolhatsz.Úgy tűnhet, hogy víz mindenhol van, de a tiszta, iható víz egy korlátozott erőforrás. Valójában a Föld vizeinek kevesebb mint egy százalékát használhatják az emberek. (A többi vagy túl sós, vagy túl nehezen hozzáférhető.) Még több víz megtakarítása érdekében próbálj meg rövidebb ideig zuhanyozni.

Ajánld fel az idődet

Vállalkozz arra, hogy szemetet szedsz egy közeli parkban, indíts egy gyűjtőakciót újrahasznosítható tárgyakért, vagy szervezz egy környezetvédelmi témájú filmvetítést. A részvétellel és másokkal való együttműködéssel nem csak a Földnek segítesz – új barátokra is szert tehetsz!

Terjeszd az üzenetet

Beszélj a barátaiddal és családtagjaiddal arról, mit teszel, és kérd meg őket, hogy segítsenek. Minél többen cselekszenek, annál jobban jár a bolygónk!

A Föld napja himnuszt itt lehet meghallgatni: http://lovesongtotheearth.org/

A szám elkészítésében az alábbi előadók vettek részt: Paul McCartney, Jon Bon Jovi, Sheryl Crow, Fergi, Colbie Cailla, Natasha Bedingfield, Leona Lewisés Sean Paul.

forrás: https://ecoterra.hu/fold-napja-aprilis-22/ (letöltés dátuma: 2024. 04. 19.)

Kategória: blog