Magyarország energiaimport-kitettsége jelenleg 85 százalék feletti, azonban ez az arány a klímasemlegesség elérése érdekében csökkenthető. Erre való figyelemmel a globálisan működő vezető jogi tanácsadó cég, a DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

Az egységes európai belső energiapiac kapcsán Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a klíma- és energiapolitikai célok megvalósításához elengedhetetlen a nemzeti energiarendszerek összekapcsolása.

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt az egységes európai belső energiapiac kiépítésének irányába. Az erre vonatkozó stratégia fő pillére az energiabiztonság, az integrált belső energiapiac, az energiahatékonyság, a gazdaság dekarbonizációja, valamint a kutatás és innováció.

Magyarország folyamatosan új energetikai összeköttetéseket épít ki, azonban a fejlesztések finanszírozását nehezíti, hogy minden tagállamnak eltérő a helyi szabályozási rendszere, még a bankcsoportok szintjén sem lehet ugyanazt az elvrendszert alkalmazni. 

Simon Gábor, Partner, a DLA Piper Hungary Energia és Beszerzések szakterületi vezetője hangsúlyozta „A saját villamos energia előállítása az üzletfolytonossági kockázatok csökkentésére mindenképp alkalmas, azonban a teljes önellátás még nem gazdaságos, a stabil és megfizethető energiaellátás fenntartásához a centralizált és decentralizált rendszerekre egyaránt szükség van.” 

Évek óta rekordmértékű naperőmű-kapacitások növekedése Magyarországon és a földhőben rejlő lehetőségek kiaknázása is elindult, 2024 tavaszán pedig kidolgozás alatt áll az ún. Nemzeti Földhő Stratégia. Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a geotermikus energia hasznosítását illetően, azonban technológiai oldalról jelenleg nagyon alacsony hatásfokkal tudnak csak a geotermikus erőművek termelni.

Az új trendek kapcsán kiemelhető, hogy ahogyan számos más szegmensben is, úgy az energetikai szektorban is egyre nagyobb szerepet fog játszani a digitalizáció és az AI. A hatékony villamosenergia-infrastruktúra fenntartásához az okos hálózatok kiépítése és az okos mérés integrálása is elengedhetetlen, ami által csökkenthetők például az energiatermelési költségek, vagy kiküszöbölhetővé válnak a megújuló energiaforrások okozta ingadozások.

A szakértők szerint a magyar e-mobilitási piac térnyerése is számos kihívás elé állítja majd a piaci szereplőket. Az elektromos eszközök növekvő használata miatt a villamosenergia igény 2030-ra akár 40, vagy 50 százalékkal is nőhet hazánkban, amit mind erőművi, mind hálózati oldalról is tudni kell majd kezelni.

„Energiapiacunk jövője nagy mértékben keresletoldali, energiahatékonysági, villamosítási intézkedésektől, valamint az alternatív üzemanyagok térnyerésétől függ majd. Az alkalmazkodóképes vállalatoknak azonban lehetőségük van aktívan részt venni ebben a piaci átalakulásában, hiszen egyénileg hozzájárulhatnak a fenntartható és hatékony energiaellátáshoz” – összegezte Györfi-Tóth Péter, DLA Piper Hungary Projektfejlesztési és Restrukturálási csoportvezetője, illetve ESG szakterületének vezetője.

Forrás: