2024. március 21.-én rendezték meg az Építőipar 2024 konferenciát a Portfolio szervezésében a Hotel Intercontinentalban. Olyan kiemelt témák kerültek terítékre, mint az újrainduló lakáspiac, a zöld átállás helyzete, a digitalizáció vagy a finanszírozási kérdések.

A GREENOLOGY Zöldinnovációs és Fenntarthatósági Tudásközpont munkatársa, Dr. Tőzsér Dávid a rendezvény Felújítások évtizede és újrainduló lakáspiac!? című szekciójában Növényi alapú építőanyagok címmel mutatta be legújabb kutatási eredményünket. A növényi alapú építőanyagok megjelenését több tényező is támogatja, mint például a hagyományos erőforrások hiánya, azok káros hatásai, minőségi hiányosságai, a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) megvalósítását célzó szigorú jogszabályi keretek, valamint az egyre növekvő környezettudatosság. Elmondta, hogy a kutatás célja az volt, hogy felmérje ezeknek a zöld anyagoknak az építőiparban betöltött relevanciáját, és bibliometrikus elemzés segítségével kiemelje az irodalomban legelterjedtebb és alaposabban tanulmányozott növényi alapú vegyületeket. A kutatás módszertanául a WOS – Web Of Science szoftveres analízist választották.

Megállapították, hogy a 453 forrásból származó 977 publikációt értékelve az eredmények azt mutatják, hogy a releváns közlemények száma évről évre nőtt, míg a legtöbb a mérnöki tudományághoz tartozik. Ezen túlmenően a növényi alapú építőanyagok széles skáláját alaposan kiértékeli a szakirodalom; ezeket elsősorban a hagyományos anyagok mechanikai tulajdonságainak javítására használják, miközben sokat tesztelnek a hagyományos anyagok helyettesítőjeként is.

Záró szavaiban hozzátette, hogy az építőiparban a zöld átmenetet a tudományos közösség növényi alapú kiegészítők és alternatívák javaslatával segíti a jól ismert anyagok és gyakorlatok mellett; azonban további mélyreható tanulmányok szükségesek az ilyen újdonságok alkalmazhatóságának igazolására az egységes elfogadottság elnyerése és a fenntarthatósági kezdeményezések ágazati kiterjesztésének elősegítése érdekében.

Kategória: blog